[...] średnio 40-tokrotnie mniej enzymów antyoksydacyjnych w porównaniu z innymi tkankami. Te reaktywne molekuły ogólnie niszczą materiał biologiczny organizmu, ale szczególnie białka mięśniowe, odpowiedzialne za siłę i masę. Hamują też prawidłowe spalanie tłuszczu prowadzące do redukcji jego zapasu, zaś inicjują spalanie nieprawidłowe, [...]
[...] zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych. Jeżeli po zakończeniu treningu występuje uczucie zmniejszonego apetytu, należy podawać odżywki zawierające węglowodany i białka w stosunku 4:1. Od Redakcji: Autor publikacji, mgr inż. Dariusz Szukała, jest absolwentem Wydziału Technologii Żywności (kierunek: Żywienie Człowieka) Akademii [...]
[...] wprowadza do komórek mięśniowych jądra komórek satelitarnych, bierze udział w procesie nitrolizacji - przyłączając się do enzymów katabolicznych - tym samym ochraniając same białka, podnosi poziom cyklicznych nukleotydów oraz bierze udział w samy skurczu mięśni. Właśnie tak szeroki wpływ pozwala sportowcom na stosowanie NO-boosterów - od [...]
[...] (BCAA) czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach to trzy aminokwasy o właściwościach anabolicznych i antykatabolicznych: leucyna , izoleucyna i walina. BCAA chronią białka mięśniowe przed ich rozpadem, wspomagają regenerację mięśniową po wysiłku fizycznym oraz obniżają ryzyko uszkodzenia mięśni. Mr.Big BCAA zawierają optymalne proporcje [...]
[...] Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne z dwóch powodów. Jednym z nich jest stały wzrost masy mięśniowej bądź [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na jakość twojego treningu (m.in. na pompe mięśniową – tak! Spore spożycie węglowodanów przed treningiem spowoduje większą ‘pompe’). Nie zapominaj też o porządnym źródle białka ponieważ to co zjesz nie strawi się w 2h a o wiele dłużej. Więc również z tego co zjesz przed treningiem – z tego również będą czerpane materiały do budowy twoich [...]
[...] spala mieszankę kwasów tłuszczowych i aminokwasów w celu uzyskania energii, tak więc zapotrzebowanie na proteiny dramatycznie wzrasta. Wzrastająca proporcja kalorii z białka będzie dostarczać organizmowi aminokwasów, które mogą być zużyte jako paliwo (wspólnie z ketonami), a dodatkowe białko będzie oszczędzać mięśnie przed rozpadem i [...]
[...] w któ¬rych użyto białek serwatki, wykazuje ma¬łą, jeśli w ogóle jakąkolwiek różnicę. Te rezultaty można z dużym prawdopodo¬bieństwem wyjaśnić przez fakt, że nie¬naruszone białka (tj. nierozłożone i nie-denaturowane) są absorbowane wolniej. Reasumując: powinno się przyjmować nie¬naruszone białka około 30-60 minut przed treningiem po to, aby [...]
[...] ‘Jak więc je rozłożyć?’ Biorąc pod uwagę, iż osoba która będzie układać dietę jest osobą w okresie dojrzewania, należy do ogólnie zalecanych ilości energii pochodzącej z białka (10-15%) dodać kilka procent. Dla wielu z Was jest to pewno oczywiste, ale wspomnę czemu tyle , a nie więcej. Wyjdźmy od tego iż będzie to około 20-35%. Nie jest już [...]
[...] Należy do najcenniejszych suplementów sportowych. Podczas wytężonej pracy dochodzi do znacznego rozpadu białek - katabolizm, który z jednej strony wzmaga anabolizm (budowę białka), z drugiej zaś, gdy jest nadmierny hamuje rozwój masy. W pierwszym okresie regeneracji po wysiłku, większość potencjału anabolicznego komórek kierowana jest do [...]
[...] skromne, dlatego aby go uzupełnić po treningu mającym na celu zwiększenie masy ciała należy spożyć węglowodany, wraz z proporcjonalną do nich zawartością wysokiej jakości białka (czytaj białka zwierzęcego) W tym momencie do akcji wkraczają, gainery. Jednak zanim zajmiemy się ich opisem, określmy, dla kogo sa one [...]
[...] wpływających na sukces diety. Najczęściej spotykaną dietą redukcyjną jest ta z ultra-niską zawartością węglowodanów, czy wysoką zawartością tłuszczów, czy wysoką zawartością białka. Więc skład takiej diety to głównie jaja, wieprzowina, piersi z kurczaka, sery, oleje czy orzechy i warzywa z niska ilością węglowodanów. Najczęściej tez zero owoców. [...]
[...] na temat zapotrzebowania sportowców na Białko zrozumiałem, że wszystko jest nie tak. Papiery jasno wskazywały, że sportowcy potrzebują znacznie więcej białka niż przeciętna osoba. Zdałem sobie sprawę, że lekarze nie umieją przeprowadzać prac badawczych i czerpią informacje z mediów. Doszedłem do wniosku, że potrzebuję dużo [...]
[...] (receptory cytozolowe). Połączenie testosteronu z odpowiednim receptorem powoduje uwolnienie tzw. białek szoku termicznego ( heat shock proteins, w skrócie hsp ), zwłaszcza białka o nazwie hsp 90, które wydaje specjalne "zezwolenie" na wniknięcie kompleksu "testosteron-receptor" do wnętrza jądra komórkowego. Samo połączenie hormonu z [...]
[...] to częste zjawisko przy wyższych dawkach. Wzrost siły może być wynikiem pobudzenia ośrodków nerwowych i dlatego zmniejszy się po zaprzestaniu suplementacji. Nie żałuj sobie białka ani treningu. Podstawową prawdą dotyczącą prohormonów jest to, że nic Ci nie dadzą, jeśli nie będziesz ciężko trenował i dużo jadł. Trening z niedostatecznym [...]
[...] to częste zjawisko przy wyższych dawkach. Wzrost siły może być wynikiem pobudzenia ośrodków nerwowych i dlatego zmniejszy się po zaprzestaniu suplementacji. Nie żałuj sobie białka ani treningu. Podstawową prawdą dotyczącą prohormonów jest to, że nic Ci nie dadzą, jeśli nie będziesz ciężko trenował i dużo jadł. Trening z niedostatecznym [...]
[...] stosowanego przez kulturystów, a mianowicie - GLUTAMINY. ------------------------------ Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występującym we wszystkich białkach. Organizm człowieka może go sobie zsyntetyzować. A jednak jest on niezwykły. Jego niezwykłość związana jest z kilkoma aspektami. Oto one: 1. Pierwszy etap spalania [...]
[...] mniejszej aniżeli występująca w krwiobiegu. Rodniki obniżają ten poziom w zupełnie odmienny sposób. Opisałem go szczegółowo w zeszłym miesiącu. Wszczepiają glukozę w białka mięśniowe, co nazywamy glikacją, i pozbawiają te białka funkcjonalności, czyli np. zdolności kurczenia się i rozwijania momentu siły. Jak widzimy, brakuje [...]
[...] tłuszczów i węglowodanów. Miedzy innymi powoduje nasilony rozpad komórek tłuszczowych oraz zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii, co chroni białka mięśniowe przed katabolizmem. Pod wpływem działania hGH, tłuszcze spalane są tak gwałtownie, że upośledza to niekiedy wykorzystanie glukozy jako paliwa energetycznego. [...]
[...] Kaloryczność pożywienia zależy głównie od dwóch składników: tłuszczów i węglowodanów. Wiadomo, że 1 g tłuszczów dostarcza dwa razy tyle kalorii, co 1 g węglowodanów lub białka. Dlatego konsumenci coraz większą uwagę przywiązują do sprawdzania, ile dany produkt spożywczy zawiera tłuszczu. Dostrzegając te tendencje, producenci żywności [...]